Irak chce v budúcom roku ťažiť denne 4,5 milióna barelov ropy

12.06.2013 Celý región

Bagdad 12. júna (TASR) - Irak plánuje zvýšiť produkciu ropy do konca budúceho roka na 4,5 milióna barelov denne zo súčasnej úrovne 3,5 milióna barelov/deň (1 barel = 159 litrov). Uviedol to dnes predseda komisie poradcov irackého premiéra a bývalý minister ropného priemyslu Thamir Ghadhban. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa jeho slov bude Irak vo zvyšovaní produkcie pokračovať aj naďalej a ako dodal v rámci predstavenia dlhodobého plánu rozvoja energetického sektora, do konca roka 2020 by denná produkcia ropy v Iraku mala dosiahnuť asi 9 miliónov barelov.

Spomínaný plán zároveň uvádza, že Irak bude musieť do konca roka 2030 investovať do ropného a plynárenského sektora, ako aj do sektorov, ktoré sú na produkciu ropy a plynu naviazané, približne 620 miliárd USD (467,11 miliardy eur).

Irak patrí medzi krajiny s najväčšími svetovými zásobami ropy. Pri objeme vyše 143 miliárd barelov má krajina štvrté najväčšie dokázané rezervy ropy na svete. Táto komodita je aj základom jej rozpočtových príjmov, na ktorých sa podieľa až 95 %.
 

Vyberte región